Tubifex


Cultivarea Tubifexului:

Viermii Tubifex, sunt viermi care se aseamănă cu râmele, din punct de vedere al aspectului şi sunt comuni păraielor de la noi din ţară, unde se observă în mâlul de sub apă, în pâlcuri roşii de mii şi mii de indivizi mici. Stau infipţi cu extremitatea anterioară în mâl, iar extremitatea posterioară, rămasă afară, este în continuă mişcare de oscilaţie.

Tubifexul, face parte din Încrengatura Annelida, Clasa Clitellata, Subclasa Oligochaeta, Ordinul Haplotaxida, Familia Tubificidae, Genul Tubifex, specia Tubifex tubifex (Muller, 1774) (ITIS, 2007).

Viermii Tubifex tubifex sunt viermi oligocheţi, de dimensiuni mici, de la 2,5 până la 8,5 mm lungime. Corpul este roşu din cauză că sangele lor conţine hemoglobină. Este o adaptare la apele poluate, ape care conţin foarte puţin oxigen. Cu ajutorul hemoglobinei, ei pot însă să folosească şi aceste mici cantităti de O2.

Viermii sunt de forma filiformă. În natură, se găsesc în mâlurile noroioase, bogate în substanţe organice. Aceşti viermi, datorită locurilor de unde sunt recoltaţi, pot fi purtători de boli, pe care le transmit în acvariile unde sunt folosiţi ca hrană. înainte să fie daţi ca hrană, ei trebuiesc curăţaţi, spălaţi foarte bine, astfel: aşezăm viermii într-un vas cu o suprafaţă mai mare, puţin adâncă şi lăsăm să curgă un fir subţire de apă proaspătă şi curată.

După 4-5 zile viermii au eliminat tot nămolul din tubul digestiv şi sunt buni de administrat ca hrană. Este bine ca după curăţare şi spălare (cele 4-5 zile de stat în apă), tubifexul să fie congelat.
În urma studiilor recent făcute, s-a observat ca viermele Tubifex, poate să-şi petreacă întregul ciclul de viaţă pe dietă cu salată pătată şi ajunge la densităţi mari în cultură. Aceste animale sunt greşit asociate cu medii de apă stătută cu un conţinut mare de substanţe organice; recent s-a obţinut o producţie foarte bună folosind medii de apă curgătoare cu viteză mai mare de curgere.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu