Pestii


E subiectul cel mai amplu si motivul pentru care ne-am apucat de acvaristica. Probabil ca daca voi incepe sa insir aici caracteristicile si cerintele fiecarui peste in parte, as putea scrie mii de pagini. Nu voi face asta insa si ma voi axa pe generalitati, sfaturi si recomandari. Inainte de a incepe repet inca odata: Inainte de a va achizitiona pestii dvs. cautati cat mai multe informatii ("goagal" is your friend). Nu va lasati prinsi in "plasa" comerciantilor care va spun "hoplo sunt niste sanitari care raman mici si fac curat" sau "merg si pana la 10 carasei intr-un acvariu de 50L". Scopul majoritatii acestor shop-uri este sa vanda cat mai mult, indiferent daca vor muri la voi sau nu.
Clasificare: Pentru inceput sa incercam sa vedem cei mai cunoscuti pesti din ce familii fac parte:
- Anabantidae: Betta, Colisa, Leeri, Gourami, Macropodus...
- Characidae: Cardinal, Neon, Tetra...
- Cichlidae: Africani, Ciclasoma, Discus, Scalar...
- Cyprianidae: Caras, Razbora, Sumatran, Tetrazona, SAE, Zebra...
- Poeciliidae/Vivipari: Guppy, Platy, Molly, Xipho...
- Welse: Ancistrus, Corydoras...
- Altele: Balon, Killie, Rainbow...
Compatibilitate: Pasul urmator, si poate unul din cei mai importanti in realizarea unui acvariu este cel al stabilirii compatibilitatii intre pesti, si de ce nu, intre pesti si plantele dvs. si intre pesti si valorile apei. Pentru prima parte voi atasa mai jos o poza cu un tabel de compatibilitati intre pesti. Nu este o joaca, respectati-l ! Stiu ca multi veti spune "dar eu am betta impreuna cu tetrazone si se impaca de minune". Da, va inteleg, insa niciodata nu veti sti cand betta va ramane fara aripioare... nu veti intelege niciodata cat de greu este pentru un peste de "apa statuta" (betta fiind originar din ape putin adanci si maloase) care inoata foarte lent, sa faca fata nebuniei declansata de viteza tetrazonelor.
Nu combinati pesti foarte rapizi cu pesti foarte lenti. Discusi si tetrazone, scalari si zebre de exemplu. Chiar daca va place combinatia de o viziune asupra acvariului de gen "lent si totodata activ", pestii lenti vor deveni stressati si in timp se vor imbolnavi. Asta daca nu cumva scalari fiind, se vor supara si vor incepe sa smulga cateva aripioare enervante.

Cerinte si comportament:

In al doilea rand, nu combinati pesti cu cerinte diferite. De exp. pesti carora le place apa acida cu pesti care vor o apa bazica. Sau pesti de apa rece cu pesti de apa calda. Cititi cu atentie cerintele lor si nu faceti greseala sa spuneti "lasa ca le gasesc ceva de mijloc". In felul acesta ii veti stressa si pe unii si pe ceilalti... neoferindu-le niciodata un mediu optim. Nu mergeti pe ideea "lasa ca iarna e rece, se simt bine caraseii... si vara e cald, se simt bine si ceilalti". Este o aberatie a naturii sa mergeti pe o astfel de solutie.
Un alt aspect foarte important este cel al caracteristicilor pestilor pe care doriti sa-i achizitionati. Nu va grabiti si mergeti sa cumparati pestele frumos vazut azi in petshop. Mergeti frumos acasa si vedeti care este comportamentul acestuia. Nu de alta, dar va puteti trezi cu un peste care chiar daca nu este rapitor, este foarte agresiv daca are inca un peste de acelasi sex (de exp. introducerea a doi rainbow sharks). Sau va puteti trezi ca pestele micut si frumos vazut la petshop si care va garanteaza ca ramane mic, sa aflati pe pielea voastra ca ajunge si la 50cm (este cazul pestelui cutit, sau black ghost knife fish). Acelasi lucru este valabil si pentru pleco, pe care multi vanzatori ii confunda cu ancistrusii. Daca un ancistrus ajunge la maxim 15cm, un pleco sare linistit de 50cm.
Tot la comportament trebuie sa tineti cont si ce fel de pesti sunt. Daca va luati numai pesti de noapte s-ar putea sa va treziti ca in timpul zilei aveti un acvariu gol. Bine, ii puteti pacali dandu-le mancare doar ziua... dar acest lucru i-ar putea stressa. Deasemenea, daca sunt pesti rapizi, pesti care traiesc in rauri rapide (de exp. puntiusii), va trebui sa le asigurati o circulare foarte buna a apei, ba chiar sa le introduceti pompe de recirculare. Veti ramane surprinsi sa-i vedeti ce fericiti innoata impotriva curentului. Si mai suprinsi veti fi sa-i vedeti cum dorm in jetul de apa...
Deasemenea, aveti grija la pestii "saritori" deoarece daca veti achizitiona astfel de pesti si aveti acvariu descoperit, mai devreme sau mai tarziu va veti trezi cu ei pe jos. Daca va plac astfel de pesti, neaparat mergeti pe acvariu cu capac.

Hranire:

Daca veti merge pe combinatii de specii. De exp. pesti de fund (corydoras, botia, ancistrusi) cu pesti pt. partea medie si superioara (tetrazone, zebre) trebuie sa rezolvati si problema mancarii astfel incat sa ajunga si la cei de jos, si la cei de sus. Optim ar fi sa combinati pastile (care se duc la fund) cu fulgi (ce raman la suprafata). Iar atunci cand ii hraniti cu hrana congelata, sa incercati sa o dati in asa fel incat sa ajunga si la cei de jos.
Cel mai important aspect la partea de hranire este cel al cantitatii. Nu hraniti pestii in exces. Totodata, nu le dati "odata si bine". Este de preferat sa le dati de mai multe ori (3-4 ori pe zi) dar mai putin. Aveti mare grija, unii pesti neavand sub nicio forma "limitator de mancare". Unii vor manca in continuu pana vor muri.

Mucusul: 

Nu stiu daca ati avut ocazia sa atingeti un peste (stiu, si eu ii urasc pe cei care isi scot pestii din apa si ii tin in mana pentru a-i fotografia... eu am fost nevoit sa-i ating atunci cand a trebuit sa-i salvez din diverse situatii)... insa acestia sunt acoperiti de un mucus. Mucusul acesta este foarte important si este secretat de celule din piele. Celule care produc o glicoproteina care in amestec cu apa produc mucusul. Acesta ajuta la reglarea anumitor functii ale corpului, protejeaza impotriva parazitilor, are functia unui "bangaj" ce acopera ranile si zgarieturile. Mai mult, acest mucus ii apara pe unii pesti de "inamici", prin toxina care se gaseste in mucus.
Dupa cum probabil stiati, pestii respira atat prin branhii dar si prin piele, mucusul acesta permitand moleculelor de aer sa circule in ambele sensuri. Tot prin acest mucus se elibereaza si diversi hormoni care sunt folositi de catre pesti ca avertizare. Prin eliberarea acestuia toti ceilalti pesti vor "mirosi" frica. De aceea veti observa cum un singur peste speriat va agita toata populatia acvariului.
De ce am dorit sa prezint acest mucus in mod special ? Ei bine, acesti hormoni ai "fricii" raman in apa respectiva si este recomandat daca ati facut multe operatiuni care au speriat pestii, sau ati adus unii noi, ca in scurt timp sa faceti un mic schimb de apa... filtrele nefiind capabile sa actioneze asupra lor. Exista si in comert diverse produse care promit calmarea pestilor, insa nu va recomand, majoritatea acestor actionand cu ajutorul chimicalelor sau a elementelor active din anumite medicamente.
Tot cu ajutorul acestui mucus va puteti da seama daca un peste este bolnav, are rani, paraziti, etc. De aceea este recomandat sa tineti in carantina pestii noi sau bolnavi. Scurgerea de mucus datorata unei boli poate duce la imbolnavirea tuturor celorlalti pesti din bazin.

Culoare din natura: 

- aici vreau sa scot la lumina mai multe elemente. In primul rand un lucru pe care l-am observat la multi acvaristi ca nu-l iau in calcul. Culorile pestelui vostru va pot spune enorm de multe despre starea acestuia. Orice peste va avea diferite culori sau nuante in functie de starea sa (atentie, difera de la specie la specie, nu este "un set de culori" pentru toti):
- daca este stressat poate deveni aproape transparent
- daca este bolnav poate sa se innegreasca
- daca doreste sa se reproduca isi va intensifica culorile
- daca se simte amenintat sau vrea sa devina alfa/liderul grupului isi va duce anumite culori la extreme
Va dau cateva mici exemple ca sa intelegeti mai bine cum este cu aceste stari. De exp. cand cumparati pestii, veti observa ca datorita stressului aproape ca nu-i mai puteti deosebi, datorita transparentei. Sau in cazul unui puntius mascul rosu deschis cu usoare tente de negru care devine complet negru cu rosu atunci cand ii face curte unei femele. Sau in cazul ramirezilor, care incep sa isi aprinda luminitele (sclipesc pur si simplu) atunci cand te vad si vor de mancare...
Este foarte important sa va observati pestiucii daca tineti la ei. Va veti minuna de culorile pe care vi le pot arata atunci cand mediul oferit este pe placul lor. Dar totodata trebuie sa va ganditi ca aceste culori sunt singurul lor mod de comunicare cu voi, acvaristii. De aceea de exp. la acvariile cu discusi (numiti de multi ca fiind regii acvariilor de apa dulce) se achizitioneaza si ramirezi. Acestia fiind mai sensibili, sunt practic "folositi" ca un semnal de alarma asupra calitatii apei. Daca isi pierd coloritul, se innegresc, e clar ca e ceva in neregula.
Mai trebuie sa subliniez aici ca pentru a pune in valoare culorile pestilor, este bine sa mergeti pe o lumina de calitate. Un tub de tip daylight nu e suficient pentru a scoate in evidenta culorile lor iar un tub dedicat plantelor va fi aproape "orb" pentru pesti. De aceea va recomand macar un tub de tip "colour".

15 comentarii:

  1. Buna, am o problema cu pestii sanitari, am un acvariu de 90 de litri, cu 2 discusi, 10 neoni rosii, simprintre altele si 4 sanitari corydoras care insa au murit toti (sanitarii). Vreau sa intreb daca ma puteti ajuta cu u recomandare, nu stiu ce sanitari sa iau, care sa reziste la temperatura de 28-30 de grade de care au nevoie discusii. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu ce speci de pesti se inteleg guppy si neoni ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu ce speci de pesti se inteleg guppy si neoni ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Guppy se înţeleg cu următorii peşti: Betta(Fată /Female), Cory Cats, Danios/Minnows, Loaches, Mollies, Platies, Plecostamos, Rainbow Fish, Rasbora, Swordtails, Tetras, plante. Tetra se înţeleg cu Guppy şi plante. Dar te puteai uita şi în tabelul de mai sus. Sper că te-am putut ajuta! :-)

      Ștergere
  4. Buna ziua. Imi puteti da niste sfaturi legate de o mica problema pe care o am. Am luat un peste Betta inainte sa sa documentez despre aceasta specie (greseala mare). in acvariu mai am Barbus tetrazona simpli si verzi (cate 2 din fiecare). din cate am citit, acesti Barbus tetrazona sunt ciupitori de inotatoare lungi, fiind si cazul Betta. Ce ar fi de facut. Sa renunt la Betta sau la Barbus? sau ar mai fi vreo solutie? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună ziua! De ziua mea aş vrea să cumpăr un peşte Discus şi aş vrea să se simtă bine. Dar nu ştiu dacă ar mai trebui să mai cumpăr încă unul. Şi acvariul pentru 1-2 peşti (de preferat pentru un peşte, nu ştiu încă dacă ar mai trebui cumpărat şi al doilea peşte), din câte ştiu de la alte site-uri, că trebuie să încapă 150 l. Acuma nu ştiu dacă trebuie 150 l. pentru un peşte sau pentru 6-8 peşti (am aflat tot dintr-un site că preferă să stea în grup de 6-8 peşti). Vreau un raspuns până pe 27.07.2016 (atunci voi comanda peştişorul, care trebuie să sosească pe 30.07.2016, că atunci este ziua mea).

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut, ma puteci ajuta? Am o pereche de pesti hoplo care acum cateva zile au inceput sa se agite. Înainte erau timizi si se ascundeau in pestera sau printre frunze. Dar acum au inceput sa stropeasca si sa inoate prin acvariu repede. Nu stiu ce s-a intamplat ca nu am schimbat nimic (temperatura, mancarea , pesti cu care traiesc etc.) de cateva luni si se simteau bine. Va rog sa ma ajutati. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. eu am un acvariu cu:
    2 carasi aurii
    1 peste neon
    1 sumatran cu coada portocalie
    1 sanitar
    1 zebra
    2 zebra roz
    3 molly:1 mascul galben,2 femele galben pestrit si negru
    2 pui molly:negru si galben cred
    puii sunt mici si separati, tinuti intr-un bol

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt compatibili??.. am avut un xipho si un scalar negru.. mi-au murit

      Ștergere
    2. sunt compatibili??.. am avut un xipho si un scalar negru.. mi-au murit

      Ștergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Salutare am vazut ca in acel tabel la pestele betta scrie in paranteza femela,Eu am un betta mascul este compatibil cu cei din acel tabel ? Mentionez ca am un acvariu de 25 l cam cati pesti pot pune ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Hei , am doi pesti papagali si 6 carasi 2 dintre ei fiind XL ...nu stiu ce sa le fac sa i separ ? Ca am auzit ca nu se inteleg dar am incercat...dar nu stiu ce se va intampla . am acvariu de 100litri ))

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna am nevoie de ajutor ce peste este in imaginea de sus in colt dreapta jos as vrea sa ii stiu numele? Multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere