Daphnia 
Daphnia sau puricele de balta, este cea mai utilizata sursa de hrana pentru pesti, aceasta gasindu-se in fiecare magazin de specialitate  sub forma de hrana uscata, rareori, hrana vie.

Daphnia este un crustaceu care traieste in orice balta sau lac unde se afla anumite conditii (pradatori putini sau deloc, materie aflata in descompunere, etc) putand fi gasite oriunde in lume.

 Marimea daphniilor variaza in functie de conditiile existente dar nu depaseste cativa milimetri, iar culoarea depinde de nivenul oxigenului din apa (la un nivel scazut de oxicen culoarea ia o nuanta rozalie) si de hrana (cand algele sunt principala sursa de hrana, au o culoare verzuie)


Puricele de balta are corpul acoperit cu o carapace, exceptand capul si partea frontala unde se afla apendicele toracice folosit pentru hranire prin filtrarea apei. De o parte si de alta a trunchiului se afla doua apendice in forma de antene,  acestea fiind folosite pentru deplasare.
Exista mai multe tipuri de daphnii printre care cele mai des intalnite sunt Daphnia Magda cea mai mare, Daphnia Pulex mai mica si Daphina Moina cea mai mica dintre ele.

Cultivarea Daphniei

Daphniile se înmulţesc partenogenetic, în sezonul cald existând mai multe femele, care ies din ouă subitane, iar la începutul sezonului rece apar masculii şi odată cu ei şi fenomenul de fecundare, în urma căruia rezultă ouă de rezistenţă, care se învelesc în chişti de culoare maronie.
Daphnia este de mult timp una dintre tipurile de hrană des folosite în acvaristică, deoarece se poate reproduce repede şi culturile sunt uşor de întreţinut, adesea fiind ţinute într- un amestec de apă, îngrăşământ de grajd şi pământ de grădină. La acestea se mai adaugă: ulei de seminţe de bumbac, tărâţe de grâu şi frunze de salată fierte. Dispozitivele utilizate pentru creşterea "puricelui de baltă" sunt similare celor folosite pentru culturile de rotifere; aceste organisme pot fi crescute în tancuri, în cilindri, în piscine, în pungi de plastic etc. Deşi este destul de uşor de întreţinut o cultură de Daphnia, obţinerea unor recolte în densitate exploatabile poate fi dificilă şi de aceea s-a depus un efort foarte mare pentru a crea mediile ideale de creştere a acestei specii. Datorită faptului că sunt cultivate în densităţi mari, şi adesea cultivate împreuna cu alge, este important de monitorizat îndeaproape starea apei; deşi aceste organisme supravieţuiesc în apă cu nivel ridicat de amoniac şi rezistă la modificări mari ale pH-ului, rata lor de creştere şi de reproducere poate scadea sub nivelurile acceptate dacă se află în apă cu o concentraţie scăzută de fitoplancton.
Algele sunt hrana ideală pentru Daphnia. Se ştie că Ankistrodesmus este o specie bună de hrană, pe când Chlorella şi Chlamydomonas sunt mai puţin recomandate. Putem folosi deasemeni şi hrană inertă. Pentru a întreţine populaţiile reproductive s-a găsit un ingredient foarte ieftin şi anume tărâţe micronizate (reduse la dimensiunea a câţiva microni) de orez fără grasimi, lucru ce a făcut ca în 6 săptămâni populaţiile să se mărească de la 100 animale/ litru la 12 000 animale/litru, cu o rată de concentraţie a hranei de 1,0. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu